Sudjeluj na 20. europskoj konferenciji o znanosti i teologiji (ECST XX)

“Znanost, teologija, fikcija. Konstrukcija narativa u znanosti i teologiji”

Akademsko istraživanje o odnosu znanosti i teologije (religije) od svojeg početka (1960-ih) bilo je dominantno obilježeno teološkim, povijesnim i filozofskim pristupima. U posljednjim desetljećima su i drugi interdisciplinarni pristupi postali istaknuti, posebice antropologija, psihologija i društvene znanosti. Promatranje diskursa o znanosti i religiji kao ljudskog društvenog, političkog i egzistencijalnog problema ističe posebnosti konteksta, vremena i mjesta; posebnosti koje su podložne analizi u smislu priče i pripovijesti. Žanrovi poput filma i književnosti postaju važni. Poezija, fikcija i drama sadrže duboka i maštovita istraživanja pitanja koja leže u samom središtu dijaloga između znanosti i religije, kao što to ilustrira John Haught i Celia-Deane Drummond u svojoj upotrebi drame u odnosu na evolucijsku biologiju. Drugi pristup može istraživati prikaz znanstvenih i teoloških tema u književnim djelima, poput Johna Miltona “Izgubljenog raja” (stvaranje, kozmologija, ljudski uvjet) ili Mary Shelley “Frankensteina” (stvaranje, ljudska unikatnost). Istraživanje ovih djela zahtijeva osjetljivost na metode književne i tekstualne kritike, istovremeno omogućavajući potpuno novi način dijaloga između znanosti i religijskog vjerovanja, način gdje analiza pripovijesti, likova i književnih uređaja dolazi u prvi plan.

ECST XX će istražiti ove teme i mnoge druge. Nadamo se da će znanstvenici iskazati svoj interes za odnos znanosti i religije kako bi razmotrili razna pitanja i žanrove, poput znanstvene fantastike, glazbe, kreativne književnosti, filma, drame, poezije, te analize narativa i priča, zajedno s društveno-političkim pričama o znanosti i religiji u našem svijetu. Jasno nam je da imamo na umu književne i maštovite konstrukcije, debate o znanosti i religiji, ali nas podjednako zanima kritička analiza važnih trenutaka u ovoj debati, kao i kako su umjetnost, humanističke znanosti i društvene znanosti bile ili bi mogle biti upotrijebljene za istraživanje društvenih i političkih aspekata debate. Nedavni radovi, na primjer, donose perspektive kritičke teorije rase, teorije roda i queer teorije, analize invalidnosti i postkolonijalne analize, što je sve relevantno za konstrukciju narativa. I naravno, postoje mnoga druga povezana pitanja unutar humanističkih i znanstvenih disciplina koja bi bila prikladna za istraživanje.

Sastat ćemo se na Sveučilištu u Splitu u Hrvatskoj – domaćin je Prirodoslovno-matematički fakultet – i poslušat ćemo 4 pozvana predavača koji su stručnjaci za analizu narativa u znanosti i religiji, kako književni i medijski stručnjaci, tako i društveni znanstvenici i prirodni znanstvenici s interesom za teologiju. Pozivamo sve, kako članove ESSSAT zajednice, tako i one izvan nje, da se pridruže našoj razmjeni ideja i doprinesu našim diskusijama i sesijama radova.

Pozvani predavači:

Dr. Franziska Kohlt (Sveučilište Leeds, Velika Britanija)

Dr. Zoë Lehmann (Sveučilište Bern, Švicarska)

Dr. Renny Thomas (Indijski institut za znanost, obrazovanje i istraživanje, Bhopal, Indija)

Dr. Petar Tomev Mitrikeski (Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska)

A sve vas pozivamo da prijavite svoje kratke interdisciplinarne radove koji u dijalogu sa znanstvenim i teološkim aspektima uključuju studije književnosti, umjetnosti i društvene znanosti. Također su dobrodošli radovi koji se bave drugim aspektima interakcije između teologije, prirodnih znanosti, umjetnosti i humanističkih znanosti, kulturnih studija i društvenih znanosti.

Za podnošenje prijedloga za kratki rad molimo da pošaljete sljedeće informacije prije 31. siječnja 2024.:

Privremeni naslov rada

5-10 ključnih riječi

Sadržaj u opsegu od 300-500 riječi, naglašavajući relevantnost rada za temu konferencije ili druge aspekte interakcije između znanosti i teologije

Vaše puno ime i akademska pozicija/institucionalna pripadnost (ako postoji)

Poslati na: E-pošta – J.Leidenhag@leeds.ac.uk

Službenica znanstvenog programa: Dr. Joanna Leidenhag.

Ovaj jednostrani dokument mora biti poslan u formatu doc ili pdf datoteke. Nijedan drugi format neće biti prihvaćen.

Jezik konferencije je engleski.

Informacije o prihvaćanju rada bit će dostavljene u veljači 2024. godine zajedno sa smjernicama za pripremu rada i njegovo predstavljanje na konferenciji. Potpuni kratki radovi (maksimalno 2.500 riječi) moraju biti poslani do 31. srpnja 2024. godine kako bi se omogućila prethodna lektura. Na konferenciji se očekuje da sažmete (a ne čitate) svoj kratki rad kako biste imali više vremena za pitanja i raspravu. Radovi i raspored sesije kratkih radova bit će dostupni za prethodnu lekturu i recenziju registriranim sudionicima i članovima ESSSAT-a.

Komentiraj

“Teologija koja nikoga ne uznemiruje, već, štoviše, osigurava moć ovoga svijeta, nije teologija koja vjeruje.“